Ostoros kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál étolaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk és alaposan kidagasztjuk. Az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni. Letakarva, langyos helyen kb 50 percig kelesztjük.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikeverjük a margarint a cukorral és belekeverjük a kakaóport is.

A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk és 2 egyforma részre osztjuk. A tésztákat egyenként 3-3 részre osztjuk.

A lapokat egyenként kinyújtjuk egyforma méretűre, téglalap alakúra és megkenjük a kakaós krémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit.

3-3 szálat összefonunk és egy magas falú, 20*30 cm-es tepsibe fektetjük a kalácsokat és felvert tojással lekenjük.

10 perc pihentetés után 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.