Magvas, teljes kiörlésű kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3,5 dl víz
  • csipet cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg magkeverék
  • 2 tk só
  • 2-3 ek olaj

Elkészítése:

A vizet megmelegítjük, de ne legyen forró. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.

Közben a magkeveréket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a lisztet és az élesztős vizet, az olajat, majd alaposan összegyúrjuk. Természetesen géppel is elvégezhetjük ezt a folyamtatot.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

Ha megkelt, akkor kissé átmozgatjuk a tésztát, hosszúkás, cipó alakúra formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Éles késsel 3 helyen bevágjuk, majd újabb 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztát lespricceljük vízzel, rátesszük a jénai tetejét, majd az előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ha megsült, rácsra tesszk és kihűtjük.

Az így elkészült kenyér kb 90 dkg lesz.