Rántásos rétes (gyors rétes)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 dl tejföl
  • 1 egész tojás
  • 25-30 dkg finomliszt

Rántás:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg (sertés)zsír

Almás töltelék:

  • 5-6 alma
  • fehéj ízlés szerint

Túrós töltelék:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 2-3 ek búzadara
  • cukor ízés szerint
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • kevés citromlé
  • mazsola ízlés szerint (ha nem szeretjük, akkor el is hagyható)

Meggyes töltelék:

  • 2 ü magozott meggybefőtt
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

Először a töltelékeket készítjük el. Nekünk ebből a tészta és töltelék mennyiségből 1 szál almás és 2-2 szál túrós és meggyes rétesünk lett.

Almás töltelék:

Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Egy edényben addig pároljuk, amíg a levét elfövi, közben, ha szükséges adjunk hozzá cukrot és ízlés szerint fahéjat. Ha elpárolgott a leve, akkor hűtsük ki egészen.

Túrós töltelék:

A tojásokat szétválasztjuk. A túrót összetörjük a cukrokkal, tojássárgákkal, hozzákeverjük a citrom héját és a levét, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre felvert habját. Ha nagyon lágy a töltelék, akkor adjunk hozzá kevés búzadarát. Aki szereti tehet bele mazsolát is.

Meggyes töltelék:

A meggyet csepegtessük le, majd nyomkodjuk ki kissé, ha maradt még benne leve. Adjunk hozzá 2-3 ek cukrot és kevés fahéjat, majd alaposan forgassuk össze.

Rántás:

A zsírt olvasszuk fel, majd amikor már jó forró, szórjuk bele a lisztet és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve készítünk belőle világos rántást. Hűstük ki.

Tészta:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze annyi lisztte, amivel lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha ráérünk, pihentessük a tésztát, de akár azonnal fel is használható.

Összeállítás:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, majd rákenjük a kihűlt rántást és feltekerjük, mint a bejglit. A kész tésztát 5 egyenlő részre vágjuk. (Nekem kissé lágy volt a tészta, így fél órára betettem a hűtőbe, utána nagyon jól kezelhető lett.)

A tésztákat egyenként kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk (nem baj, ha a deszka alatta átlátszik, sőt!). A választott tölteléket rákenjük illetve rászórjuk. A túrós alá szórhatunk kevés búzadarát, ha idő közben engedett volna levet. Az almás és a meggyes töltelék alá pedig kevés zsemlemorzsát szórhatunk.

A kész réteseket tepsire sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb, majd a tetejüket olvasztott zsírral lekenjük.

200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A kész réteseket kicsit hűtjük, majd felszeleteljük és porcukorral megszórjuk.