Szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • csipet só
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg langyos, olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 3 cl rum
  • a sütéshez 5 dl étolaj

Elkészítése:

Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk.

A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, rumot, a kovászt és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat apránkéntnként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük.

Egy magasabb falú lábasban felmelegítjük az olajat, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra.

A lábast fedővel letakarjuk.

Ha a fánk oldala szép piros, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.

Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert akkor a fánkok belseje nem sül át!

Papírtörlőre szedjük.

Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.