Rácsos almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 4 ek porcukor
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 ek tejföl a tészta összeállításához

Töltelékhez:

  • 1,5 kg reszelt, párolt alma (más gyümölccsel is tölthető)
  • ízlés szerint cukor
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg darált dió

Rácsok kenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 mk tej
  • csipet cukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd becsomagoljuk és 30 percre betesszük a hűtőbe.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd cukorral és fahéjjal ízesítve kissé megpároljuk, majd kihűtjük.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyharmadából készül a rács, a maradékból az alja.

A nagyobbik részt 23*34 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk darát dióval, majd rátesszük a reszelt, párolt almát, melynek előtte kinyomkodtuk a levét.

A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd a lisztbe mártott rácsozót végighúzzuk rajta. Kézzel kissé szétnyitjuk a formázott tésztát és az almára helyezzük.

A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és a cukorral, majd egy ecsettel megkenjük ezzel a keverékkel a rácsot.

200 fokon kb 20 perc alatt aranyabarnára sütjük az egészet. Ha kihűlt felvágjuk és tálaljuk.