Citromos túrókocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Egy 25*35 cm-es tepsibe vagy süteménykerethez:
Alaphoz:

  • 30 dkg omlós keksz (nálam kakaós, de jó a sima is)
  • 15 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb!)

Citromos-túrós krémhez:

  • 35 dkg citromos joghurt (natúr is jó hozzá, de citromosból finomabb lesz)
  • 15 dkg cukor
  • 20 g őrölt zselatin
  • 50 dkg tejföl (minumum 20 vagy 25 %-os)
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom facsart leve
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A kekszet tegyük késes aprítóba és járassuk addig, amíg morzsás nem lesz. Nem baj, ha maradnak benne negyobb darabok. Ha nincs késes aprítónk, akkor tegyük egy zacskóba a kekszet és húsklopfolóval vagy nyújtófával törjük össze.

A vajat vagy margarint olvasszuk meg, de ne legyen forró! Öntsük a kekszre, majd alaposan dolgozzuk össze.

A morzsás masszát egyenletesen terítsük a tepsi vagy keret aljába és a kezünkkel alaposan nyomkodjuk le, majd tegyük félre.

A krémhez a tejfölt és a túrót alaposan keverjük össze, majd reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a citromlevet és keverjük el, majd tegyük be a hűtőbe.

A joghurtot keverjük el a zselatinnal és a cukorral, majd alacsaony hőmérsékleten melegítsük addig, amíg a zselatin is felolvad. Forralni nem szabad, különben a zselatin nem fog megdermedni! Hűtsük a keveréket langyosra.

Közben a habtejszínt verjük fel keményre.

Ha a joghurtos keverék langyosra hűlt, adjuk hozzá a tejfölös-túrós masszát, jól keverjük el, majd forgassuk bele a teszínhabot is.

A kész krémet simítsuk egyenletesen a kekszes alapra, majd az egészet tegyük legalább 4-5 órára hűtőbe, de az sem baj, ha egész éjszaka bent van.

Másnap ízlés szerint díszíthetjük citromszeletekkel, majd felvágjuk a sütit és kínáljuk.