Kefires, hűtős lángos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 ek só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 3 db 175 g-os kefir

A sütéshez:

  • 5 dl étolaj

Elkészítése:

A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe ütjük a tojásokat és a kefireket is hozzáadjuk. A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük és kézzel egynemű, puhatésztává dagasztjuk.

Egy tálba tesszük, folpackal lezárjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Étolajjal kikent nylon zacskóba is tehetjük.

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk. 20 percig meleg helyen pihentetjük.

Egy serpenyőben 2 ujjnyi étolajat melegítetünk és olajos kézzel a lángosokat széthúzzuk, majd a lángosok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül.

Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk, esetleg zúzott fokhagymát kínálhatunk mellé.

Ebből az adagból 10 db hatalmas nagy lángos sült ki.

Kisebb család részére nem kell kisütni mindent. Annyit használunk fel belőle, amennyi frissen elfogy. 1 hétig eláll a hűtőben a tészta.