Vadas mártás marhahússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 5 babérlevél
  • őrölt bors
  • majoránna
  • fokhagyma granulátum
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek cukor
  • só ízlés szerint
  • tejföl és liszt a habaráshoz
  • citromlé
  • étolaj

Elkészítése:

Először is a húst megmostam és felkarikáztam, ahogy a szalámit szoktuk.

Aztán feltettem főni éppen annyi vízzel, hogy ellepte, de nem baj, ha kicsit több került bele. Ezután hozzáadtam a babérlevelet, a borsot, a fokhagyma granulátumot és ízesítettem sóval és letakartam födővel.

Ezután a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket elkezdtem pirítani kevés olajon. Mikor már félig megfonnyadtak, hozzáadtam a felszeletelt répákat, a paradicsomot és a paprikát, majd a cukrot adtam hozzá, a fokhagyma granulátumot, majoránnát, sót és borsot és persze egy kevés vizet a pároláshoz.

Ezek után letakartam födővel és hagytam párolódni. Kis idő múlva megkevertem, kóstoltam. Ha minden megpuhult elzártam a tüzet és villával pépesítek minent.

Közben a húsra is ránézünk. Ha már az is jó, kiveszem a húsokat és a babérleveleket.

A pépes mártást visszatesszük a tűzre és közben elkészítjük a tejfölös lisztes habarást. Kb 3 ek tejföl, 3 ek liszt és 2 ek mustár került bele, de ezeket szabad szemmel úgy is látjuk mennyire sűrűsödik.

Ezután hozzáadtam a pépes mártáshoz és ha még kell hozzá lé, öntsünk bele abból a léből, amiben a húst főztük. Ezután kóstolunk és még adtam hozzá 1 ek citrom levet is.

Hogy ne maradjon csomós, habverővel kicsit átkevertem. Kifőtt tésztával vagy krumpligombóccal tálaljuk.