Fiáker gulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Gyulyáshoz:

  • 40 dkg csontos marha nyak (ha tudunk venni, akkor szürke marhából készítsük)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál (mangalica) zsír
  • 1 csokor zellerlevél
  • 1 teáskanál köménymag
  • bors, só
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika

Krumpligombóchoz:

  • 4 közepes krumpli
  • 1 csokor smindling
  • 5 dkg (gép)sonka
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál teljeskiőrlésű búzaliszt

Elkészítése:

A hagymát tisztítás után kis kockákra vágjuk a hússal együtt.

A zsírt felforrósítjuk és rádobjuk a hagymát és megdinszteljük, majd rárakjuk a húst a csontokkal együtt. Tovább pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és a köményt is hozzáadjuk.

Addig pároljuk, amíg zsírjára sül, ekkor megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, majd annyi vizet öntünk rá, ami bőven ellepi. Ízlés szerint adunk hozzá sót és borsot.

Hozzáadjuk az összekötött zellercsokrot, a felaprított paprikát és paradicsomot, majd lefedjük és kis lángon készre főzzük.

A körethez a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és még melegen krumplinyomóval áttörjük.

Ha kihűt hozzáadjuk a tojást, az aprított snidlinget és sonkát, sót és a lisztet, majd összegyúrjuk. A kész tésztából kis gombócokat formázunk, majd lobogó, sós, olajos vízben kifőzzük.

Akkor jók a gombócok, ha feljöttek a víz tetejére, innentől még 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük.

A kész gulyást az elkészült gombócokkal tálaljuk.