Dinnye kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 1 rúdhoz:

  • 50 kg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 8 dkg puha vaj vagy margarin
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás + 1 tojás a tészta lekenéséhez
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • fél cs puncs ízű pudingpor
  • 5 dkg mazsola
  • piros és zöld színű ételfesték

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, 4 különböző nagyságú részre osztjuk. A nagyobbik tésztába belekeverjük a pudingot és pár csepp piros ételszínezéket. A 2. tésztánk fehér színű marad, a 3. kisebb tésztába pár csepp zöld ételszínezéket cseppentünk. A 4. legkisebb tésztába is zöld ételszínezék kerül, csak pár cseppel több, hogy sötétebb zöld legyen a tészta.

Összeállítás:

A piros színű tésztánkat téglalap alakúra kinyújtjuk kb 30*20 cm-re és megszórjuk mazsolával. Ezek lesznen a dinnyében a magok. Feltekerjük.

A 2. fehér tésztánkat is kinyújtjuk, majd rátesszük a piros tésztát és becsomagoljuk vele. A 4. sötétzöld tésztánkat kinyújtjuk és derelyevágóval kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. Ezután a 3. tésztánkat nyújtjuk ki, amire ráhelyezzük a zöld tésztacsíkokat. Kicsit nyújtófával megsodorjuk, hogy rátapadjanak a csíkok. Ez lesz a dinnye héja.

Megfordítjuk a tésztát és belecsomagoljuk az előző tésztánkat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy 16*10 cm-es kalácsformába tesszük és még 20 percet kelesztjük.

Felvert tojással lekenjük a tetejét, majd 180 fokra melegített sütőben sütjük kb 50 percet.

Jó étvágyat kívánok hozzá!