Epres gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 3 cl rum vagy pici aroma
  • 10-12 szem nagyobb eper

Elkészítése:

A túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal/margarinnal, tojással és a tojássárgával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót és a lisztet, majd a rióumot vagy az aromát.

Közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd 1 órán át a hűtőben pihentetjük.

Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk. Az epret megtisztítjuk és megmossuk.

A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 eper szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Enyhén gyöngyöző, sós vízben nagyjából 15 percig főzzük.

Kivesszük és az előkészített pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Tálalhatjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral vagy eperszósszal.