Kapros dübbencs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (bármilyen lehet, én most 60 dkg sima és 40 dkg kenyérlisztet használtam)
  • 1 ek só
  • 2 dl tej
  • 1 csomag friss élesztő
  • 30 dkg főtt, vajjal összetört burgonya
  • 3 dl joghurt
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek zsír
  • 1 cs friss kapor (jó a fagyasztott is)

Elkészítése:
A langyos tejhez morzsoljuk az élesztőt, tehetünk bele egy csipetnyi cukrot.

A lisztet a sóval és a burgonyával összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a felfuttatott élesztőt és könnyű tésztát gyúrunk (addig gyúrjuk, amíg a kezünkről le nem válik a tészta).

Letakarjuk és duplájára kelesztjük (ez függ attól, hogy milyen meleg van a konyhában, nekem most ebben a melegben negyedóra alatt megkelt).

Ha megkelt, a zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott kaprot átforgatjuk benne, csak annyira, hogy megfonnyadjon és levesszük a tűzről.

A tésztát elnyújtjuk, kb 2 cm vastagságúra (én kézzel húzogattam ki).

A kapor felét egyenletesen elkenjük a tésztán és mind a 4 oldalról felhajtjuk, majd újból kelesztjük. Ekkor szintén  elnyújtjuk vagy kihúzogatjuk. Rákenjük a maradék kaprot, szintén hajtogatjuk, kelesztjük, majd elnyújtjuk.

Feldaraboljuk tenyérnyi darabokra, majd feltekerjük és a tepsiben kelesztjük addig, amíg a sütő felmelegszik és 175 fokon szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat hozzá!