Vajon sült, sós kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 1/2 ek só
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg vaj a tepsi kenéséhez

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

Szóráshoz:

  • szezámmag, köménymag, reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítése:

A meglangyosított tejet egy kelesztőtálba öntjük, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Pár perc múlva hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet, a sót, elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk az étolajat is, amivel összeállítjuk a tésztát.

Letakarva jó 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk a tésztát és 4 cipót formázunk belőle.

Minden cipót egyenként kerekre nyújtunk, átlósan felvágjuk úgy, hogy 8 kiflit tudjunk formázni belőlük.

Egy nagy tepsit vastagon kikenünk 12,5 dkg vajjal, erre helyezzük a kifliket, megkenjük felvert tojással, meghintjük sóval, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal vagy sajttal ízlés szerint.

20-30 perc pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük 30-35 perc alatt.

A kiflink igen finom, ropogós lesz vajtól amivel a tepsit kikenjük, mert sütés közben felszívja.