Vendégváró szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 5 tojás
  • 5 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 1 tk sütőpor

Barna tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 3 ek kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1/2 dl tej
  • 1 kk szódabikarbóna

Krém:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • csokiforgács a tetejére

Elkészítése:

A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát elfelezzük és két 27*34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Liszttel megszórt tepsire helyezzük és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.

180 fokon süssük meg kb 10 perc alatt, de vigyázzunk, mert ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhat. Hagyjuk kihűlni.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjéket keményre felverjük a cukorral.

Vigyázva keverjük bele, egyesével a sárgákat, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben süssük, mint a lapokat, 180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt, majd hűtsük ki.

A krémhez 7 dl tejet a cukorral forraljunk fel. A maradék hideg tejben a pudingporokat keverjük csomómentesre, majd öntsük a tejhez és főzzük sűrűre.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd a 10 dkg vajat keverjünk el olvadásig a pudingban. Hűtsük ki teljesen és csak utána keverjük habosra a maradék vajjal.

Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótánkat, majd kenjük rá a krém másik felét és fedjük be a másik kakaós lappal. A krémből hagyjunk annyit, hogy a tetejére is kerüljön, majd szórjuk meg csokireszelékkel, forgáccsal.

Jól hűtsük be, majd másnap szeleteljük fel.

Tipp:

Mifelénk nem tudom milyen más néven szerepel, én így ismerem. Nálunk nem voltak nagy lakodalmak,városban laktam 44 évet. Elég kislétszámú családból származom és nincsenek nagy süteményregélő nagyik, akik beszélnének róla, milyen volt régen.