Túrógombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 tojás
  • 70 g búzadara
  • csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)

Elkészítése:

A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét.

Egy-két órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázzunk belőle.

Jó sok vizet felforralunk, melyhez adunk egy csipet sót, majd forrás után lejjebb vesszük lángot,hogy a víz már ne forrjon (ha zubogó vízbe tesszük a gombócokat előfordulhat, hogy szétesnek).

Először egy darab próba főzést végezünk egy gombóccal, ha szétesik a vízben a gombóc, akkor a dara még nem dagadt meg eléggé.

Ilyenkor kevés darát kell még (kb 1-2 dkg) a masszához tenni és még visszatenni a hűtőbe.

A víz forrása után lassú tűzön, 15-20 percig főzzük a gombócokat. Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, akkor elkészültek.

Lecsepegtetjük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított zsemlemorzsában.

Édes tejföllel tálaljuk.