Kelt meggyes pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Az alsó tésztához: 20*30 cm-es tepsihez

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk citromlé
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 2 üveg befőtt, magozott meggy
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor vagy ízlés szerint
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

A felső tésztához:

  • 2 tojás fehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 kk citromlé

A sütemény tetejére:

  • fél maréknyi durvára darált dió
  • 2 tk porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut.

A lisztet egy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.

A tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Fél órát hagyjuk kelni, addig elkészítjük a tölteléket.

A leszűrt meggyet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. 2 dl meggylével elkeverjük a pudingporokat, majd hozzá öntjük a meggyhez és sűrű krémmé főzzük.

Ezután kihűtjük, majd a tepsiben várakozó tésztára kenjük és egyenletesen elsimítjuk.

A tojás fehérjéket a cukorral,citromlével kemény habbá verjük. A lisztet a dióval összekeverjük és a tojáshabhoz keverjük óvatosan.

A diós habot a meggyre simítjuk és a darabos, cukros dióval megszórjuk. A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben, a legalsó rácsra tesszük és sütni kezdjük. Kb negyed óra múlva a tetejét egy alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen. A sütési idő kb egy óra.

Ha megsült, a tepsiben kihűtjük és csak utána szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!