Kakaós tekert kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 2 mk só
  • 2 ek vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek kakaópor

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 tk cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszteket a sóval és a maradék cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt,a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.

A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk a tésztát.

A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tésztába jól beledolgozzuk.

Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztákat.

A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk és kalácsforma nagyságúra nyújtjuk.

A fehér tészta lesz alul,majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük.

Sütőpapírral béleljük ki a formát és a kalácsot beletesszük. Letakarjuk és addig kelesztjük újból, míg a formát ki nem tölti.

Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig, majd visszavesszük 165 fokra és még további 20 percig sütjük.

Ha pirulna teteje, takarjuk le alufóliával.