Rakott burgonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb, hosszúkás burgonya
  • 6 főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • 5 dl (görög)joghurt
  • 2 dl tejföl
  • 30 dkg fütölt kolbász
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • 5-10 dkg reszelt mozzarella vagy trappista sajt

Elkészítése:

A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig.

2. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg langyosra hűl, meghámozzuk és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk.

Egy közepes (20*30 cm-es) tepsit kivajazunk, morzsával meghintjük, a burgonya felét beleterítjük. Enyhén megsózzuk, a tejfölt rálocsoljuk.

3. A főtt tojást meg a kolbászt karikákra vágjuk, egyenletesen a burgonyára halmozzuk. A maradék burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk.

A joghurtba keverjük a nyers tojásokat, megsózzuk és meglocsoljuk vele az egész rakottasunkat. A tetejére sajtot reszelünk és morzsával megszórjuk, hogy ne égjen meg a teteje.

Végül tegyük a sütőbe és légkeveréses sütőben 180 °C-on 20 percig süssük.

Tipp:

Édesanyám klasszikus rakott burgonyája. Minden héten egy alkalommal volt ebédre nálunk. Talán ezért is maradt a kedvencünk és készítem ma is, de ritkábban.