Kakaós csiga csoki darabokkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 10 dkg csoki apróra vágva

Kenéshez:

  • 3 dkg olvasztott vaj

Locsoláshoz:

  • 2 dl meleg tej
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és a vaj kivételével az összes hozzávalót beletesszük és elkezdjük összegyúrni.

Jól kidagasztjuk, végül az olvasztott vajjal dagasztjuk addig, míg szép szálas nem lesz.

A kész tésztát letakarjuk és langyos helyen duplárára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítom a tésztát, kissé kinyomkodjuk, majd 3 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.

A felolvasztott vajat egy kenőtollal elkenjük a kinyújtott tésztán. Meghintjük bőven kakaóporral, majd cukorral, végül csokival.

Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Sütőpapírral fedett tepsire tesszük a csigákat egymástól távolabb, majd a csigák oldalát olvasztott vajjal kenjük le.

Két variációval lehet sütni. Ha szorosan egymás mellé tesszük, akkor a csigák felfelé nőnek, ha kissé távolabb egymástól,akkor elterülnek, most távolabb tettem egymáshoz.

A tepsin hagyjuk 30 percet kelni a csigákat. 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral összekeverve és a sütés vége felé a csigákat meglocsoljuk vele. Ettől lesznek a csigák finom szaftosak.