Sajtos pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt (lehet felesben réteslissztel is készíteni)
  • 50 dkg margarin
  • 330 g tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kocka friss élesztő (42 g)
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (nem kell az élesztőt felfuttatni, csak belemorzsolni).

A kész tésztát egy nagy nylon zacskóba tesszük, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap kivesszük, deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk, majd a pogácsákat belesorakoztatjuk, megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, majd amikor bemelegedett betesszük a tepsit. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nekem 135 darab közepes nagyságú pogácsám lett ebből az adagból.