Hűtőben kelt házi kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

(1 bögre= 2,5 dl)

  • 5 bögre finomliszt
  • 2 bögre langyos víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 tk. só
  • 1 csomag szárított élesztő (11 gramm)

Elkészítése:

A tésztát nem kell dagasztani.

A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, majd hozzákeverjük egy villával az étolajat és a langyos vizet.

Összeállítjuk a tésztát secc-perc alatt. Egy tálba téve, konyharuhával letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Reggel már süthetjük.

Ekkor kissé átgyúrjuk, majd gömbölyűre formázzuk.

Egy hőálló tálat (jénait) sütőpapírral kibélelünk, majd beletesszük a kenyeret.

Egy késsel 3 helyen kissé bevágjuk, majd lespricceljük vízzel a kenyeret és az edény tetejét is.

Lefedjük, majd hideg sütőbe tesszük és 240 fokon megsütjük.

A sütő felmelegedésétől számítva, 60 percig sütjük. Ekkor kivesszük, újból lespricceljük a tetejét és még 10 percig sütjük.

Tipp:

Sütőfüggő, ajánlatos ellenőrizni, hogy a közepe átsült-e?