Burgonyás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók kb. 60 db-hoz:

  • 2 db burgonya (~25 dkg)
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 evőkanál só
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 2 dl tejföl (nekem 3 belement)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez

Elkészítése:

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, megtörjük, kihűtjük.

A lisztet egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót, puha vajat, tejfölt, tojást és az áttört burgonyát.

Az élesztőt 3 evőkanál langyos vízzel simára keverjük, ezt is a masszához adjuk. Alaposan összegyúrjuk.

Konyharuhával letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni, majd átgyúrjuk. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét berácsozzuk, megkenjük tojással.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokon kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.