Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 350 g liszt
  • 50 g cukor
  • 150 g puha margarin
  • 1 dl langyos tejben felfuttatott 50 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna

Töltelék:

  • 500 g darált dió
  • cukor, fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
  • 500 g barack lekvár

Máz:

  • 7 ek cukor
  • 7 ek víz
  • 4 ek keserű kakaópor
  • 100 g margarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd, majd a tésztát 3 részre osztjuk.

A egyik tésztát 20*30 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

A tetejét megkenjük a lekvár felével és rászórjuk a fűszeres, cukros dió felét. Jön rá a második lap, a maradék lekvár és a maradék dió, majd az utolsó lappal befedjük.

Megszurkáljuk késsel és bekapcsoljuk a sütőt és míg felmelegedik a sütő a 180 fokra addig kel a tészta, majd aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük.

A mázhoz a viet és a cukrot összekeverjük, majd állandó keverés mellett addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, ekkor levesszük a tűzről és simára keverjük benne a kakaóport, visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor langyos a máz, hozzákeverjük a vajat és addig keverjük míg el nem olvad benne, majd a tészta tetejére öntjük.

Hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.

Tipp:

Én azért teszek bele ilyen sok lekvárt és diót, mert szeretjük ha vastag a töltelék.