Hozzávalók:
Sajt mártáshoz:
Elkészítése
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a sajtmártást.
A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és állandó kevergetéssel fehér rántást készítünk.
A rántáshoz gyors, állandó keverés mellett, több részletben hozzáadjuk a tejet és a tejszínt.
A krémes, bársonyos besamel mártást sóval, frissen őrölt fekete borssal csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
Egy jénai tálat vékonyan kivajazunk, majd a sültburgonyát, a csirkehúst és a sonkát beleszórjuk.
A sajtkockákat itt-ott belenyomkodjuk a húsos, sonkás keverék közé, majd ráterítjük a sajtmártást,
Ha körettel együtt sütjük akkor a vékonyra szeletelt sült burgonyát a mártás tetejére rakjuk és a burgonya tetejére tesszük a felszeletelt sajtot, majd 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amennyiben nem körettel együtt készül, úgy a mártás tetejére tesszük a szeletelt sajtot és így sütjük meg.
Nagyon finom egytálétel, maradék főtt, vagy sült húsból is elkészíthető.
Többféle képen is szokták sütni a jénai aljára lehet előfőzött rizst, tésztát vagy karikára vágott ropogósra sült burgonyát tenni, majd a körettel együtt összesütni.
Külön lehet hozzá készíteni a köretet is.