Cordon blue casserole

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt vagy sült csirkehús falatnyi darabokra vágva
  • 25 dkg gépsonka vagy maradék főtt sonka
  • 25 – 30 dkg félkemény mozzarella sajt közepes kockára vágva
  • 10-12 db vékonyra szeletelt jól olvadó sajt
  • 1 kg burgonya karikákra vágva és megsütve ( abban az esetben ha körettel együtt sütjük meg az ételt)

Sajt mártáshoz:

  • 10 dkg sótlan vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál dijoni mustár (opcionális)
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg reszelt trappista jellegű vagy cheddar sajt

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a sajtmártást.

A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és állandó kevergetéssel fehér rántást készítünk.

A rántáshoz gyors, állandó keverés mellett, több részletben hozzáadjuk a tejet és a tejszínt.

A krémes, bársonyos besamel mártást sóval, frissen őrölt fekete borssal csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.

Egy jénai tálat vékonyan kivajazunk, majd a sültburgonyát, a csirkehúst és a sonkát beleszórjuk.

A sajtkockákat itt-ott belenyomkodjuk a húsos, sonkás keverék közé, majd ráterítjük a sajtmártást,

Ha körettel együtt sütjük akkor a vékonyra szeletelt sült burgonyát a mártás tetejére rakjuk és a burgonya tetejére tesszük a felszeletelt sajtot, majd 20-25 perc alatt készre sütjük.

Amennyiben nem körettel együtt készül, úgy a mártás tetejére tesszük a szeletelt sajtot és így sütjük meg.

Tipp:

Nagyon finom egytálétel, maradék főtt, vagy sült húsból is elkészíthető.

Többféle képen is szokták sütni a jénai aljára lehet előfőzött rizst, tésztát vagy karikára vágott ropogósra sült burgonyát tenni, majd a körettel együtt összesütni.

Külön lehet hozzá készíteni a köretet is.