Puncs szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg vaj / margarin
  • 4-5 evőkanál tej

Töltelék:

  • egy lap a tésztából
  • egy evőkanál kakaópor
  • ízlés szerint mazsola

Szirup:

  • 40 dkg eperlekvár
  • 15 dkg cukor
  • 50 ml víz
  • 50 ml rum ( nálam egy üveg rumaroma)

Máz:

  • 25 dkg cukor
  • 130 ml víz
  • 1 kávéskanál 20 %-os ecet
  • rózsaszín vagy pici piros ételfesték

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük. Az egyiket még egyszer elfelezzük.

A két kisebbet kinyújtjuk fél centi vastagságúra, (kb. 30 x 25 cmtepsi méret) és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. A nagy tésztát is kinyújtjuk, megsütjük. (azt vastagabra hagyjuk, az kerül a töltelékbe) Kihűtjük.

A szirup hozzávaóit felforraljuk.

A kihűlt, vastag tésztát összemorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport (mazsolát) majd leöntjük a sziruppal és jól elkeverjük.

Az egyik lapot megkenjük vékonyan eperlekvárral, rásimítjuk a tölteléket és befedjük a másik lappal.

Elkészítjük a mézat. Vizet, cukrot, ecetet feltesszük forrni majd kb. 10 percig főzzük, ekkor már csak gyöngyözzön. Ha ez megvolt félretesszük és keverjük. Ahogy húl úgy sűrűsödik, fehéredik.

Belekeverjük az ételfestéket, annyit, hogy szép rózsaszín legyen. Bevonjuk a sütemény tetejét és hagyjuk dermedni.

Nekem ebből a mázból több kellett, másfél adagot készítettem.

Kicsit macerás vele dolgozni, gyorsnak kell lenni, amikor eldogozzuk a tésztán. Vagy pedig nincs is vele gond, csak le voltam lassulva vagy sokáig hagytam hűlni