Almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • csipet só

Töltelék:

  • 1.5 kg alma
  • ízlés szerint cukor, fahéj
  • kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
  • egy tojássárgája

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, míg a tölteléket előállítjuk.

Az almát tisztítjuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük fahéjjal. Állni hagyjuk negyed órát.

Ezután kinyomkodjuk a levét, darált kekszet vagy zsemlemorzsát adunk hozzá s átforgatjuk. Ez felszívja a levét.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát ketté vágjuk és az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére. Megszórjuk keksszel vagy morzsával és az almát elegyengetjük rajta.

Kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ezzel befedjük a tölteléket. A sodrófát finoman végiggörgetjük rajta, biztosítjuk az egyenletességét a sütinknek :)

Tojássárgájával megkenjük, egy villa segítségével díszítjük.

Megszurkáljuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.

Tepsi mérete:

30 x 40 cm