Töltött pizza sonkás, zöldséges raguval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 1/2 kg liszt
  • 1/2 tk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/4 liter langyos víz

Töltelékhez:

  • 1 ek étolaj
  • 1 db kisebb fej vörös hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kicsi üveg csiperke gomba
  • 25 dkg vegyes zöldség (mirelit)
  • 15 dkg reszelt sajt
  • bazsalikom

Tetejére:

  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 ek olívaolaj

Pizza szósz:

  • 2 dl házi paradicsomlé vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • cukor ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 2-3 gerezd fokhagyma reszelve
  • oregánó ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • metélőhagyma ízlés szerint

Elkészítése:

A lisztet a sóval összekeverjük,belemorzsoljuk az élesztőt,hozzákeverjük az olívaolajt és a langyos vízzel összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle.

Egy tányérra helyezzük és vízzel meglocsolt folpackal légmentesen lezárjuk. Duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tésztánk elkészítjük a ragut. (lehet bármi,ki mit szeret vagy ami a hűtőjében van) A vörös hagymát apróra vágjuk.

Egy serpenyőbe tesszük az étolajat,rá a hagymát és apróra vágott szalonnát. Átkevergetve kissé megpirítjuk a szalonnát.

Hozzá adjuk a vékony darabokra vágott gépsonkát,a paradicsomot,a gombát,fűszerezzük és fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem kész,akkor tesszük hozzá a zöldségeket.

Készre sütjük és kihűtjük.

A megkelt tésztánkat 4 darabba vágjuk, majd egyenként téglalap alakká nyújtjuk.

A tésztalapot áthelyezzük a tepsire.

A pizza szósz hozzávalóit összekeverjük, felével az egyik pizza lapot lekenjük. Ráhalmozzuk a töltelék felét úgy,hogy másfél cm szabadon maradjon.

Megszórjuk a reszelt sajt felével. A szabadon lévő részt körben egy ecsettel vízzel lekenjük.

Rátesszük a másik tésztalapot és a széleinél körben lenyomkodjuk. Enyhén lekenjük pici vízzel és a reszelt sajt felével megszórjuk,olívaolajjal meglocsoljuk.

A másik két darab tésztával is így járunk el.

230 fokra előmelegítjük a sütőt és 25 perc alatt készre sütjük. Félidőben letakarjuk a tetejét.

Ha marad belőle, akkor folpacba csomagoljuk.

Másnap is finom, nem szárad ki.

Megjegyzés:

A tésztát vághatjuk 2 darabba is, akkor egy darab nagy méretű tepsiben sült pizza lesz a végeredmény.