Zöldséges tojáskocsonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 1-1,5 dl főzőtejszín
  • 50 dkg vegyes zöldség (karfiol, brokkoli, borsó, répa)
  • só ízlés szerint
  • 1 csipetnyi reszelt szerecsendió
  • őrölt fehérbors ízlés szerint

Elkészítése:

Nálam a zöldségek mirelit voltak, így mehetett a forrásban lévő sós vízbe.

Ha friss zöldségeket főzünk, akkor a brokkolit és a karfiolt apró rózsákra szedjük, a sárgarépát felkockázzuk. Sós, forró vízben roppanósra főzzük az előkészített zöldségeket és a borsót is.

Ha kész, leszűrjük, kihűtjük és félretesszük.

A tojásokat elkeverjük tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy kis barázdált őzgerincformát kibélelünk folpackkal, de úgy, hogy túllógjon a formán.

Beletesszük a zöldségeket és ráöntjük a tojásos tejszínt.

A tetejére visszahajtjuk a lelógó fóliát, betakarjuk vele és előmelegített sütőben, 150 fokon gőzöljük (ez úgy történik, hogy peremes tepsibe tesszük a betöltött formát és annyi vizet öntünk alá, hogy a formának a 3/4 részéig érjen).

Amikor megkeményedett, kb 35 perc, tetejéről eltávolítjuk a fóliát és kiborítjuk a formából. Nem csomagoljuk ki, csak szeletelés előtt.
Ez a kocsonya hidegen és melegen egyaránt fogyasztható salátával és zöldségekkel is.

Tipp:

Húsvétra is ajánlom.