Szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 3 cl rum vagy pici aroma
  • 10-12 szem nagy szilva
  • zsemlemorzsa ízlés szerint
  • kevés olaj

Elkészítése:

A túrót áttörjük, majd az olvasztott margarinnal, tojással és a tojássárgával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót és a lisztet.

Ezt a tésztát 1-2 órán át a hűtőben pihentetjük.

A zsemlemorzsát megpirítjuk. Az szilvát megtisztítjuk és megmossuk, majd kimagozzuk.

A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 szilvát teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőle.

Enyhén gyöngyöző, sós vízben nagyjából 15 percig főzzük.

Kivesszük és az előkészített, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Ezután szoktam megszórni egy kis vaníliás cukorral összekevert porcukorral.

Tipp:

Nagyon finom eperrel, sárgabarackkal is, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető.