Túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • egy csipet só
  • egy teáskanál kristálycukor
  • 1-2 ek tejföl
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás

Tetejére:

  • fél csomag őrölt fahéj
  • 2 evőkanál kristálycukor

Túrókrém:

  • 75 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 csg.vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 3 evőkanál kristálycukor

Továbbá:

  • zsír és liszt a tepsi kikenéséhez
  • egy nagy gáztepsi (kb 30*40 cm)

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés kristálycukorral. A finomlisztbe belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojásokat, beletesszük a tejfölt és végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt is.

Összedolgozzuk a tésztát, cipót formálunk belőle, majd letakart tálban 1 órát meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófájra feltekerjük és beleterítjük a kizsírozott és kilisztezett tepsibe.

Elkészítjük a túrókrémet. A túróhoz hozzáadjuk a tojásokat, a mazsolát, a vaníliás cukrot, ízlés szerint kristálycukrot, reszelünk bele citromhéjat és egy pici citromlevet is facsarhatunk bele. Óvatosan keverjük össze.

A túrókrémet rásimítjuk a lapra. Végül megszórjük fahéjas kristálycukorral a tútókrém tetejét rácsos alakzatban.

Előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük, közepes hőfokon.

Tipp:

Anyukám receptje, nálunk elmaradhatatlan húsvétkor és karácsonykor!