Húsvéti kígyórétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg búza finomliszt
  • 2 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • kb 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Töltelék:

  • asztali reszelt torma (lehet csak sima ecetes, nálunk most tejszínes)
  • megfőzött, kihűtött és felszeletelt sonka
  • a sonka vizében megfőzött, felszeletelt tojás
  • a sonka vizében megfőzött, felkarikázott kolbász
  • 1 csokor aprított medvehagyma (de akár el is hagyható)

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Kb 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat/margarint, majd elkezdjük összegyúrni és annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyen formázható, ne ragacsos tésztát kapjunk.

A tésztát kb 15 percig dagasztjuk (természetesen géppel is összeállítható a tészta), majd letakarva 30-35 percig kelesztjük.

Ha megkelt, akkor kiborítjuk, kézzel kissé kinyomkodjuk, majd elfelezzük.

Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen kb 40*26 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd képzeletben 3 részre osztjuk.

A két szélét ferdén bevagdaljuk kb 1 cm-enként. A közepét megkenjük tormával, majd kitesszük sonkával, erre kerül a tojás és kolbászkarika, majd a felaprított medvehagyma.

A tészta tetejét (végét) ráhajtjuk, majd a tésztacsíkokat középra hajtjuk úgy, hogy egyet jobbról egyet pedig balról hajtunk rá. Mielőtt végeznénk alulról is ráhajtjuk a tészta közepét a töltelékre, majd a tésztacsíkokkal beledjük.

A másik tésztával ugyanígy járunk el.

A kész réteseket egy sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük egymástól távolabb, majd kb 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztákat felvert tojással lekenjük, majd forró sütőba tolva kb 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

Teljesen kihűtve szépen szeletelhető.