Hokkaido kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg búza finomliszt
  • csipet só
  • 3 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín (minimum 30 %-os)
  • 3 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

Egy edénybe öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tejszínt, majd az élesztőt és alaposan összegyúrjuk, majd kb 10 percig dagasztjuk.

A tészta természetesen géppel is összeállítható.

A kész tésztát letakarjuk, majd 20 percig pihentetjük. Utána újra dagasztjuk kb 10-15 percig a tésztát. Ekkor újra letakarjuk és kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük (a dupla dagasztástól nagyon könnyű lesz a tésztánk).

Közben a vajat/margarint felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot. Egy kalácsformát sütőpapírral kibélelünk.

A megkelt tésztát kivorítjuk a nyújtódeszkára, kézzel kissé kinyomkodjuk, majd 4 részre vágjuk.

Az egyik tésztát kinyújtjuk oválisra (olyan szélesre, mint a forma), majd megkenjük a vaníliás vajjal/margarinnal, ízlés szerint megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük.

A tekercset beletesszük a formába.

A másik három tésztával is így jűrunk el, majd a maradék margarinnal lekenjük az egészet, majd letakarva kb 30 percig kelesztjük.

A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt kalács tetejét lekenjük felvert tojással, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha közben nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

Ha megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit a formában, majd rácsra téve hűtsük ki.