Aranygaluska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:

  • 6 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só

A kiszúrt pogácsák szórásához:

  • 20 dkg cukrozott darált dió
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Az élesztőt fél dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon ledagasztjuk, duplájára kelesztjük.

A tálból kiborítjuk, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.

Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk.

A korongokat a formába sorakoztatjuk, olvasztott vajjal lekenjük, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy.

Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

40 percet alatt sült meg.

Vaníliamártással tálaljuk. A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük.

Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.