Leveles, sajtos rudak

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 ek étolaj
  • 150 g tejföl
  • 200 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só

A kenéshez:

  • 15 dkg lágy vaj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk, majd dagasztjuk. Aki nem biztos magában, az az élesztőt fel is futtathatja a langyos vízben, és úgy adja hozzá a liszthez.

Meleg helyre tesszük, konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A puha vajjal megkenjük, majd bevagdossuk a tésztát 9 négyzetre (fent, oldalt és alul is 3-3 négyzet legyen, de ne vágjuk át teljesen!).

Először csak a sarkait hajtjuk be középre szép sorban, majd a középső négyzeteket is behajtjuk középre.

Az így kapott tésztakupacot 15 percig konyharuhával letakarva pihentetjük.

Ha letelt a 15 perc, ismét kinyújtjuk (itt már nem kell megkenni ismét a vajjal), majd újra bevagdossuk, ismét behajtogatjuk a széleket az előbbi sorrendben, és ismét letakarva hagyjuk 15 percig pihenni.

Ha letelt a 15 perc, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és tetszőleges nagyságúakra vágjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Tipp:

A hajtogatás menete itt megnézhető: https://szekercelazac.blog.hu/2010/11/21/leveles_pogacsa