Mézes-fokhagymás sült csirke

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirke vegyesen (alsó és felsőcomb, szárny)
  • 4 evőkanál burgonyakeményítő
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 10 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 kiskanál sötét szójaszósz
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 3-5 dkg szezámmag vagy tökmag
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A csirke alkatrészeket feldaraboljuk minél kisebb darabokra. A szárnyakat félbevágjuk, az alsócombokat nagyságuktól függően egy bárddal vagy éles késsel két vagy három részre vágjuk. A felsőcombokat ugyanígy vágjuk fel.

A húsokat tegyük egy nagyobb tálba, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk át az egészet, hogy mindenhol érje a fűszer.

Ezután a tojást a lisztet a sütőport és a keményítőt szójuk a húsokra. Újra jól forgassuk össze az egészet.

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a húst és süssük meg, de ne süssük át teljesen! Kb 15-20 perc múlva vegyük ki egy szűrőbe a húsokat és csepegtessük le. Ehhez elég 2-3 perc, majd tegyük vissza újra a forró olajba a húsokat. Süssük teljesen készre.

Készítsük el a vajas mézes fokhagymás mázat. A vajat olvasszuk meg és süssük meg benne a zúzott fokhagymát, majd tegyük hozzá a szójaszószt és adjuk hozzá a cukrot. Hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon és egy kicsit karamellizálódjon, majd tegyük hozzá a mézet.

Forgassuk át a még meleg kisült húsokat a mázban. Ha szeretnénk, szórjuk meg szezámmaggal vagy tökmaggal és még melegen tálaljuk.

Sült burgonya illik mellé.