Kalácskoszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítése:

Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű.

A kalácskoszorú készítésének első lépése, hogy egy dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk.

Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés készítünk és beletesszük a tojásoksárgáját, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, a lágy margarint, a tejet, pici sót és a felfuttatott élesztőt.

Alaposan összegyúrjuk, addig dolgozzuk a tésztát, amíg aprócska hólyagok keletkeznek a tésztán. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük egy órát.

Borítsuk egy lisztezett deszkára a megkelt tésztát és osszuk el három egyenlő részre, majd sodorjunk belőlük rudakat. Ezekből a rudakból fonjuk össze a kalácsot, majd tegyük kivajazott jénai tálba vagy kerek tortaformába.

A tetejét kenjük le a felvert tojással és ismét hagyjuk kelni fél órán keresztül.

Közben a sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Fél óra elteltével ismét kenjük le a kalácskoszorút tojással, így szép fényes lesz a kisült kalács.

Tegyük a sütőbe, nagyjából 40 perc alatt meg is sül. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

A kisült kalácskoszorút tegyük rácsra hűlni.