Csokoládé torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 nagyobb csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál víz
  • 3 evőkanál holland kakaópor

Krém:

  • 10 dkg étcsokoládé (apróra vágva)
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A piskóta hozzávalóit sorban felverjük: a tojásfehérjét kemény habbá a cukorral, utána hozzádjuk a tojássárgáját, finomlisztet, szódabikarbónát, kakaóport és végül a vizet.

Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk.

A masszát belesimítjuk a formába, elegyengetjük, majd kb 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk!). A megsült lapot kihűtjük.

Míg sül a piskótánk elkészítjük a krémet.

A lisztet a tejjel egy edényben csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a csokoládét és belekeverjük a kakaóport is, majd sűrűre főzzük. Többször átkeverve langyosra hűtjük.

A langyos krémhez hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot (én közben meg szoktam kóstolni a krémet, hogy elég édes-e).

A kész piskótát 2 lapba vágjuk, majd a rém felével betöltjük. A maradékkal bevonjuk a külsejét, kevest hagyva a díszítéshez.
A maradékot habszákba töltjük és egy körben apró pöttyöket nyomunk a felső lapra, melyeket egy evőkanál végével széthúzunk és így folytatjuk tovább a díszítést.

Tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.