Őszibarack

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • A kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • rumaroma ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 dl tej

A díszítéshez:

  • fél üveg császárkörte aroma
  • fél üveg mandula aroma
  • 1 tojásfehérje

A forgatáshoz:

  • kristálycukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és a tejet is, sima tésztát gyúrunk. A tésztát 1 órát pihentetjük hűtőben.

A pihentetett tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.

Még melegen kikaparjuk a sütik belsejét.

A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt és a rumaromát is, majd a vajat és végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk.

A tölteléket 1/2 órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát.

A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel kettesével összeragasztjuk a félgömböket.

Az aromákat 1-1 kis tálba öntjük, és foltokban megkenjük a barack felületét. Tojásfehérjével lekenjük, és azonnal kristálycukorba forgatjuk a sütiket.