Rózsafánk

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 ek porcukor
  • fél dl rum
  • 1 dl tejföl
  • 4 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2,6 dl langyos tej
  • 4 ek. olvasztott margarin

A sütéshez:

  • 8 dl étolaj

A tálaláshoz:

  • Házi baracklekvár
  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a porcukrot, a rumot, a tejfölt, a tojás sárgákat, a sót és a felfuttatott élesztőt.

Fokozatosan hozzáöntjük a langyos tejet és jól összekeverjük. Az olvasztott vajjal vagy margarinnal hólyagosra dagasztjuk.

Letakarjuk vagy kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.

3 mm-re nyújtjuk és 4 különböző méretű pogácsa kiszúróval ugyanannyi korongot szaggatunk belőle.

A tésztalapok széleit hosszanti irányban bevágjuk úgy, hogy a közepük egészben maradjon és az utána lévő korongokat bemetszése mellé essen a vágás.

A közepüket megkenjük vizes ecsettel.

A 4 különböző méretű korongot egymásra fektetjük, a közepüket összenyomjuk (egy parafa dugóval nyomtam be) és konyharuhával letakarva újból megkelesztjük.

Közepesen meleg étolajban megsütjük, a felső felét eresztjük először az étolajba.

Fedőt teszünk rá, majd 1-2 perc után átfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.

A fánkokat papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük.

A fánkokat tányérra rendezzük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe lekvárt csepegtetünk.