Egyszerű pita

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 csapott tk só
  • 3 dl langyos víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és felfuttatjuk.

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, az olajat és kicsit lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.

Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Egyenként gombócokat gömbölyítünk. Konyharuhával letakarva hagyjuk kb 10-15 percet pihenni.

Egyenként picit lisztezett felületen kb 3-4 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Sütőpapíros nagyméretű tepsibe teszünk 3-4 darabot.

Kb 30 percet hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő, majd 220 fokon hőlégkeveréssel kb 6-7 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Amikor a család vasárnap gyroszra éhezik, akkor nincs más teendő, mint elkészíteni. Pitát kértek, ezért bedagasztottam egy adaggal. Igazán egyszerű, nincs benne nagy ördöngösség, kevesebb konyhai tapasztalattal bírók is nyugodtan belevághatnak.