Bajai halászlé

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 kg hal melynek háromnegyede ponty legyen + belsőség, ikra,tej vegyesen
  • 3 nagy fej vörös hagyma
  • 3 púpozott evőkanál édes nemes őrölt piros paprika
  • cseresznye paprika ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • Frissen kifőtt házi gyúrt gyufa tészta vagy Bajai halászlé tészta

Előkészítés:

Először a halat készítjük elő. Megtisztítjuk, majd a belsőségeket és az ikrákat félretesszük ( nem sózzuk meg)

A halat beirdaljuk, majd felszeleteljük és ízlés szerint sózzuk, majd 2-4 órára félretesszük pihenni.

A halhúsból a pihentetési idő után hideg vízzel lemossuk a sót (a halhús így is sós lesz ilyenkor a levet csak az utolsó percekben ízesítjük sóval, mert a hal még főzés közben enged ki magából sót).

A vöröshagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk.

Elkészítés:

Elővesszük a bográcsot, majd beletesszük a lemosott halszeleteket, a hagymát és felengedjük vízzel (1 kg húshoz 1,2 liter vizet teszünk).

Alágyújtunk a bográcsnak, majd nagy lángon elkezdjük főzni. Ha elforrta a habját, akkor beleszúrjuk a törött piros paparikát is.

Ha már 15-20 perce fő, beletesszük a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát is, ettől lesz igazán pikáns a hallé íze.

Időközben megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk is. Forrástól számítva fél óra elteltével már el is készül.

Tipp:

Amennyiben panel menüben főződ, akkor egy magas szűk fazékba tedd a halat, hogy minél jobban fel tudjon forrni és átforogni a folyadék a hal körül.

Ha nem forr eléggé akkor le is fedheted egy fedővel a fazekadat. A jó halászlé lényege, hogy nagyon jól tudjon a hal körül a folyadék forrni.