Pavlova torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Alap:

  • 10 tojásfehérje
  • 2 tk folyékony édesítő
  • 2 ek etitrit-stevia por vagy 20 dkg porcukor
  • 2 ek 8 %-os ecet
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 tk vanília granulátum vagy vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • 2 ek átszitált kakaópor

Tetejére:

  • 6 dl habtejszín
  • 1 tk vérnarancs aroma
  • 10 dkg eritrit-stevia por vagy 10 dkg porcukor
  • 1 cs habfixáló (el is hagyható)
  • mandarin

Elkészítése:

Az alapot két adagban készítjük el.

Először a tojásfehérjét tesszük a tálba, majd a sót, vanília aromát, édesítőt vagy a porcukrot és kemény habbá verjük.

Ekkor beletesszük az ecetet és az egyikhez a keményítőt, a másikhoz a kakaóport keverjük, végül fakanállal óvatosan összekeverjük mindkét masszát.

Egy téglalap alakú, nagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük először a fehér, a tetejére a kakaós tésztát, majd a közepébe mélyedést alakítunk ki, amibe majd a krém kerül.

150 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, majd 110 fokon 90 percig szárítjuk, végül elzárjuk a sütőt és kitámasztott sütőajtónál hagyjuk kihűlni.

A krémhez a habtejszínt az aromával, az édesítővel vagy a cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges a habfixálót a vége felé hozzáadjuk és tovább habosítjuk.

A kihűlt alapra tesszük a krém felét és mandarin gerezdekkel kirakjuk, majd a krém másik felét rásimítjuk és a tetejét díszítjük.

Bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük, olvasztott csokoládéval is finom, akkor a habba csorgatjuk a csokoládét.

Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

Akkor érdemes készíteni ezt a tortát, ha összegyűlt legalább több tojásfehérje. Én le szoktam fagyasztani és ha úgy gondolom, hogy elegendő egy tortához, akkor kiolvasztom és pont olyan mint ha friss tojásból készült volna.