Húsos tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 45 dkg darált hús (vagy maradék pörkölt, esetleg löncshús konzerv)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek zsír vagy olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors és pirospaprika ízlés szerint
  • 250 g száraztészta (spagetti, makaróni…..stb)
  • 50 g sűrített paradicsom vagy kb 5 dl paradicsomlé
  • só ízlés szerint
  • reszelt sajt a tetejére (el is maradhat)

Elkészítése:

Ha maradék pörköltből készül, akkor azt daráljuk le, ha konzervből, akkor villával törjük össze.

A hagymákat pucoljuk meg, kockázzuk fel és a felforrósított zsiradékon dinszteljük. Ha szép aranybarna, akkor levesszük a tűzről, hozzáadunk kb 1 csapott ek paprikát, jól elkeverjük, majd beletesszük a darált húst/darált pörköltet/konzervet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és visszatesszük a tűzre.

Hozzáadjuk a paradicsompürét (ilyenkor kevés vizet is önthetünk alá) vagy a levet, jól elkeverjük és fedő alatt, többször átkeverve a húst puhára főzzük (ha kell, öntünk alá kevés vizet).

Közben a tésztát a szokásos módon sós, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és a húsos raguval jól összeforgatjuk. Akár már most is tálalható.

De akár készíthetjük úgy is, hogy a tésztás-húsos keveréket kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe terítjük, sajttal megszórjuk és forró sütőben kb 10-15 perc alatt összesütjük.