Karamell krém

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg (barna) cukor
  • 12 evőkanál (180 g) sótlan vaj apró darabokra vágva (sima sütő margarin nem jó!)
  • 4 dl főzőtejszín 33 %-os

Elkészítése:

Tegyük a cukrot egy széles serpenyőben közepes lángra. A cukor kezdetben lehet, hogy nagyon darabos lesz mire elkezd olvadni.

Ha úgy tűnik, hogy sok időt vesz igénybe a cukor olvadása akkor vigyázzunk, hogy ne égjen le, vegyük lejjebb a lángot.

Miután a cukor elolvad, nagyon óvatosan adjuk hozzá a vajat (a serpenyőben előfordulhat buborék keletkezés és habzás) és vegyük lejjebb lángot.

Keverjük el a vajat a felolvasztott cukorban teljesen, majd óvatosan öntsük hozzá a tejszínt és kis lángon főzzük sűrűre, krém állagúra.

Még melegen szűrjük át, majd öntsük kisebb üvegekbe.

Tipp:

Hűtőszekrényben kb 10-12 napig eláll. Használt előtt mikróban a kívánt állagra fel lehet újra melegíteni. Desszertekre, fagylaltra öntetként nagyon finom.
Ez krém nem alkalmas főzött karamell krém készítésére és torta bevonására.