Göngyölt hús vaslábasban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 szelet csont nélküli karaj
  • 5 csík bacon szalonna
  • 5 kisebb, egész burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 2-3 ek libazsír
  • dijoni mustár, só, bors, pár kanál tejföl

Elkészítése:

A karaj szeletekről levágjuk a zsírréteget, hogy ne ugorjon össze a hús, és egész vékonyra klopfoljuk.

Fektessünk mindegyik szeletre 1-1 csík bacon szalonnát, rakjuk tálcára és fóliával fedjük be.

Másnap meghámozzuk a burgonyát, akkorákat, amilyen széles a hússzeletünk.

A krumplira rátekerjük a szalonnás húscsíkokat, a végét egy fogpiszkálóval átbökjük úgy, hogy a krumpliba is belenyomódjon.

A szokásos módon készítsünk egy finom, kevés vízzel felöntött pörköltszaftot és szépen sorba rendezzük el benne a göngyölegeket.

Fedő alatt puhára pároljuk, időnként két villa segítségével megforgatjuk.

Akkor jó, ha egy hústűt könnyedén át tudunk szúrni a krumplin. Amikor puha, pár kanál tejfölt adunk hozzá és összerázogatjuk a főzőedényt

Tipp:

A húst előző nap be kell pácolni, hogy érlelődni tudjon, mert úgy lesz finom.

Kenjük be a húsokat a mustárral és szórjuk meg kevés sóval és borssal.