Sörös csülök

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 db hátsó friss csülök
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 db babérlevél
  • 1 tk szemes feketebors
  • 2 tk egész kömény
  • 10 szem egész boróka bogyó
  • 1 szár zöld rozmaring
  • 5 dl világos sör

Elkészítése:

A csülköket egy nagyobb edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd hozzáadjuk az egész, megtiszított vöröshagymát és egy fej fokhagymát gerezdekre szedve és megtiszítva, a babérlevelet, a borsot és sót ízlés szerint.

Kb 2 órán át főzzük, vagy amíg kicsontozható nem lesz a csülök.

Ekkor kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk. A bőrös részét beirdaljuk. A köményt és a borókabogyót kissé összetörjük mozsárban, majd alaposan beledörzsöljük a csülök bőrős és húsos részébe egyaránt.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Az elkészített csülköt bőrős részével lefelé tepsibe tesszük, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát megtiszítva, a rozmaringot, majd meglocsoljuk kb 1 merőkanálnyi főzőlével és lefedve kb 1 órán át sütjük forró sütőben.

Közben néha-néha meglocsoljuk a tepsiben keletkező lével a csülköt.

Amikor már kezd szépen pirulni, akkor megfordítjuk, a sütőt 220 fokra melegítjük vagy átkapcsoljuk grill funkcióra. Ekkor már csak sörrel locsolgatva sütjük, amíg a bőre ki nem pattog és szép piros, ropogós nem lesz.

Sült burgonya illik hozzá.

Tipp:

A sülés végén nagyon kell figyelni, hogy szépen kipattogjon a bőre! Nagyon finomra lehet készíteni, hiszen már a bőre megfőtt mire a tepsibe kerül. Lehet mellé még sárgarépát, zellert is helyezni a tepsibe!. Nagyon finom tud lenni a többi fűszer mellett.