Rakott brokkoli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg brokkoli
  • ízlés szerint olajbogyó
  • 6-8 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 125 g mozzarella szeletekre vágva
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • rakiára vágott paradicsom ízlés szerint
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 dl olaj
  • 1 kk zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A brokkolit megtiszítjuk, rózsáira szedjük, majd sós, forrásban lévő vízben kb 10 percig főzzük, ekkor kivesszük és lecsepegtetjük.

Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és kb 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

Egy kisebb (kb 16*25 cm-es sütőedényt) kizsírozunk, a megpirított zsemlemorzsa felét beleöntjük és megrázogatjuk, hogy mindenhol egyenletesen befedje.

A brokkolitkat rózsáival lefelé belehelyezzük a tepsibe hézagosan, majd rátesszük a szeletelt mozzarellát, ekkor rászórjuk egyenletesen a maradék pirított morzsát.

A tejfölben elkeverjük a tejet, majd ízlés szerint sózzuk és rácsorgatjuk a brokkolira, majd szórunk rá olajbogyót, kitesszük a tetejét karikázott paradicsommal, majd reszelt sajttal jól megszórjuk.

Előmelegített, 200 fokos sütőben kb 18-20 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Kiváló egytálételkéntis, ha kockázott baconnel vagy füstölt, főtt tarjával gazdagítjuk, de köretként sült húsok mellé is nagyon finom.

Kevés pirított zsemlemorzsával megszórva a reszelt sajtot, ropogósabbra süthetjük.