Csokis, lekváros keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók kb 24 darabhoz:

  • 20 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • csipet só
  • a tetejére: lekvár és fehércsoki

Elkészítése:

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.

Reszeljük hozzá a csokoládét egy nagyobb lyukú reszelőn, majd adjuk hozzá a kakaóport és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a kétféle liszt és a csipet só keverékét, majd keverjük, gyúrjuk össze (ha esetleg ragadna a tészta, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet).

Ezután a masszából nedves kézzel, formázzunk diónyi golyókat és helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd az ujjunkkal nyomjunk mindegyik közepébe egy mélyedést (bátran nyomjuk meg, nehogy sütés közben eltűnjön a mélyedés).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni (én amikor kivettem a sütőből, a forró tészta közepén lévő mélyedést még lenyomtam az ujjammal, hogy több lekvár férjen majd bele).

A teljesen kihűlt kekszek mélyedésébe ezután kanalazzunk ízlés szerint lekvárt és csorgassuk meg olvasztott fehércsokoládéval.

A csokis keksz nagyon finom omlós és nagyon jól illik hozzá a lekvár. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.