Rakott csirkemell kertészné módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 22*38 cm-es tepsihez:

  • 7 db közepes, sárga héjú burgonya
  • 2 csirkemell filé
  • 1-1,2 kg mirelit vegyes zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa, kelbimbó, zöldborsó…)
  • 1 kis üveg egész gomba
  • 2 ek (olíva) olaj

Öntethez:

  • 5 nagy ek tejföl
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 4 tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 tk ételízesítő
  • kevés őrölt bors
  • kevés őrölt szerecsendió

Tetejére:

  • 3-4 dkg trappista sajt reszelve
  • kis csipet fűszerpaprika

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, kihűtjük és megtisztítjuk.

A csirkemellet felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk és félretesszük.

A mirelit (vagy friss) zöldségeket enyhén sós vízben roppanósra főzzük (forrástól számított max 5-6 perc), leszűrjük és hagyjuk egy picit hűlni.

A gombafejeket kiszedjük a levéből.

Az öntethez a sajtokat lereszeljük. A tojásokat egy tálban a fűszerekkel felverjük, majd hozzáadjuk a sajtokat, a tejszínt és a tejfölt, jól elkeverjük és azzal sincs már tennivaló.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tepsit kikenjük olajjal és a burgonya felét karikára vágva végigsorakoztatjuk a tepsi alján. Ezután a hússzeletekkel befedjük a burgonyát. A húsokra rátesszük az előfőzött zöldségeket, szépen elosztjuk, hogy majd minden szelethez jusson mindenből, végül a gombafejekkel gazdagítjuk az ízeket és a színeket.

Miután egyenletesen elrendeztük a zöldségréteget, felkeverjük a sajtos öntetet és belocsoljuk a tepsi tartalmát körben mindenhová, hogy egyenletesen elosztódjon. A tepsit kissé, óvatosan megrázhatjuk, hogy ne legyenek benne légrések.

A burgonya másik felével zárjuk a sort. Felkarikázva gusztán végigrakjuk a tetejét, díszítésképpen egy csipet reszelt sajtot lehet rátenni, de el is hagyható, a hangsúly nem ezen van, ellenben én még egy-egy pici őrölt paprikát rászórtam a sajtokra.

A sütési idő kb 40 perc.

Miután elkészült, pihentetni kell legalább 12-15 percet és azután szépen szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok!