Borban párolt nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a nyúlcombhoz:

  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • zsír a sütéshez

Gyömbéres szőlőragu hozzávalói:

  • 50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
  • 50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 4-5 ek méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2 tk étkezési keményítő + egy pici víz

Elkészítése:

A fokhagymát vágjuk fel vékony csíkokra.

A nyúlcombot ezután tűzdeljük meg a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel.

A baconszeleteket helyezzük egymásmellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd tegyük rá a befűszerezett húst, és csomagoljuk be.

Egy tepsibe öntsük bele a bort, helyezzük egymásmellé a combokat, majd fedjük le fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges levet, majd tegyünk helyette zsírt, és a sütőbe visszatéve, süssük szép pirosra a húst.

Közben készítsük el a szőlőragut, és ízlés szerint köretet.

A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd egy hegyes késsel, magozzuk ki. (érdemes minél nagyobb szemű szőlőt választani)

Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, a citromhéjat, a szegfűszeget, és főzzük pár percig, majd szűrjük le.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk pár percig. (arra figyeljünk nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak)

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Ezután egy keverőkanállal óvatosan keverjük, fogassuk össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be.

Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült nyúlcombot, kanalazzuk mellé a rizst (v. ízlés szerint készített köretet) és a szőlőragut, majd úgy kínáljuk.